December 8, 2019
Podział wina różowego

Podział wina różowego

  • By cybernoc.com.pl
  • 23 lutego 2018
  • Comments Off

Wino różowe jest jednym z ogólnych podziałów wina. Lecz ma swoje kategorie, a mianowicie: słodkie, półsłodkie, półwytrawne, wytrawne. Wino słodkie bardzo często jest nazywane również deserowym, ponieważ podawane jest przeważnie po jedzeniu lub do ciast albo deserów. Nazwa pochodzi z języka francuskiego.

 

Wino słodkie jest mocnym winem, które zawiera mniej więcej od 14 do 22 procent alkoholu oraz ma słodki smak. Uzyskuje się to poprzez użycie do produkcji wina winogron, które są bogate w cukry. Jest to przyczyna wysokich cen takich win. Jeśli chcemy uzyskać takie mocne winy to podczas produkcji stosuje się specjalne zabiegi. Jednym z nich jest przerwanie fermentacji moszczu poprzez dodanie alkoholu i właśnie dzięki temu uzyskujemy wysoką moc oraz zachowujemy słodycz zawartą w gronach. Półsłodkie wino ma praktycznie ten sam opis, co słodkie oraz również nazywane jest deserowym. Po prostu mniej się je dosładza, co powoduje, że jest mniej słodkie od wina słodkiego. Wino półwytrawne zawiera mniej cukru niż półsłodkie lub słodkie.

 

Dzięki temu wino jest jak lek, który dzięki wielu dobroczynnym substancjom, które zawiera w sobie działa leczniczo. Badaniami udowodniono już, że picie wina jak wyżej zostało napisane do 2 lampek dziennie redukuje ilość wolnych rodników przyczyniających się do przyspieszenia procesów starzenia się skóry. W winie można znaleźć również resweratrol, który wykazuje cechy działające przeciwnowotworowo. Wino wytrawne zawiera o wiele mniej cukru niż słodkie.

 

Wino wytrawne jest bardzo zdrowe do 2 lampek dziennie – jest to ogólnie zalecana dawka. Dzięki temu możemy obniżyć ryzyko zachorowania na różne choroby oraz odmłodzić się, a do tego zdobyć energię i pogodę ducha.

Podział wina różowego
Oceń ten post
Previous «
Next »