July 21, 2019

Podawanie i picie wina – jak robić to poprawnie

  • By cybernoc.com.pl
  • 25 lutego 2018
  • Comments Off

Winiarstwo to niezaprzeczalnie sztuka. Tak jak robienie wina uznawane jest za sztukę tak samo jego spożywanie powinno być traktowane z olbrzymią gracją i kunsztem. Wino jest trunkiem o charakterystycznym smaku i zapachu. Picie wina opiera się przede wszystkim na jego smakowaniu, delektowaniu się wszystkim tym, co wino ma nam do zaoferowania. Odpowiednie podanie, odpowiednia prezentacja wina to bardzo ważne elementy, o których powinniśmy zawsze pamiętać.

 

Podanie wina i jego spożywanie różni się nieco w zależności od sytuacji. W przypadku, gdy kosztujemy wino w restauracji bądź u znajomych powinniśmy na początku delikatnie zamieszać winem w kieliszku, po czym wziąć delikatny i skromny łyk smakując wino w ustach, powoli i z gracją. Jeżeli to my jesteśmy gospodarzami wieczoru, podczas podania wina powinniśmy je najpierw zaprezentować. Wino powinno mieć odpowiednią prezencję, należy opowiedzieć skąd wino pochodzi, jaki ma rocznik, z czego zostało wykonane i dlaczego jest ono wyciągnięte akurat na tę a nie inną okazję.

 

Wino należy przed podaniem przystosować do temperatury pokojowej, nie może być ono za zimne ani za ciepłe. Znaczenie ma również sposób nalewania wina. W dobrym tonie jest, kiedy gospodarz nalewa wino do kieliszków w sposób spokojny i opanowany, szyjka butelki absolutnie nie może dotykać kieliszka, musi być uniesiona w powietrzu nad jego szkłem. Co więcej, nie powinno się nalewać zbyt dużo wina do kieliszka. Połowa kieliszka czy ¾ kieliszka to zdecydowanie odpowiednia ilość wina. Sugeruje to od razu, że wino jako szlachetny trunek ma służyć jedynie degustacji i delektowaniu się nim a nie ugaszeniu pragnienia. Pod koniec nalewania wina należy delikatnie obrócić butelkę w dłoni w prawo tak, aby każda kropla wpadła bezpośrednio do kieliszka a nie upadła poza jego obrębem.

 

Przy podawaniu wina ważne jest również to, jakie wino podajemy, do jakiego posiłku oraz w jakiej kolejności. Białe wino zawsze podajemy przed winem czerwonym. Wina nieco słabsze muszą być podawane przed winami mocniejszymi. Warto zachować taką kolejność by dobrze wypaść podczas kolacji, której sami jesteśmy gospodarzami.

Podawanie i picie wina – jak robić to poprawnie
5 (100%) 1 vote
Previous «
Next »